Скот Юрек – Яж и тичай

June 13, 2017

Признавам си, че не съм особено спортна натура. Откровено направо – мързелива съм си. 🙂 Книгата привлече вниманието ми може би преди около година, защото Скот е веган и вътре има рецепти. Трябваше да ми я даде един приятел, но това така и не стана. Тази година я видях в Ориндж и се сетих, че исках да я чета…
Скот разказва за живота си, първо като дете от бедно предградие на Дълут, Минесота, което обожава да кара ски, а после като елитен атлет, намерил своето място в ултрамаратоните. Скот не е веган от дете, напротив, като израснал в Средния запад, той е ловувал като малък. Като ученик, трениращ ски, разказва, че е смятал, че има нужда от огромни количетсва калории, които често е набавял в Макдоналдс. Промяната при него идва като студент, когато се запознава с Лея, която по-късно става негова жена (а още по-късно пък се развежда с него и претендира за част от имуществото му, натрупано от бягане. Което за мен е много безумно, да не е търчала тя po 100-200 км през няколко седмици, че тя ги иска тия пари…ама както и да е :D). Та Лея е вегетарианка и Скот открива, че растителната храна му е напълно достатъчна за възстановяване и кара го да се чувства по-добре, докато бяга. Той споделя няколко рецепти, смятам да изпробвам някои от тях.
Скот разказва, разбира се, и за състезанията, в които участва и как от скиор се превръща в бегач. За мен лично най-впечатляващо беше състезанието Бадуотър – 217 км през пустинята, не знам какъв човек трябва да си, за да издържиш. И той, като победител, и всички въобще финиширали са машини! Много интересен е и разказът от негова гледна точка за състезанието с тараумара, за което има отделна книга на Скот Макдугъл.

Докато я четях, се проведе и маратонът в Пловдив, където участваше най-добрата ми приятелка. Да избягаш 42 км без да си професионален спортист ми се вижда невероятно. Тя беше страхотна.
Скот и тя бяха вдъхновението ми да започна да тичам. :))


Fatal error: Can't use function return value in write context in /home/razlnexs/public_html/mihaelachete.com/wp-content/themes/book-rev-lite/templates/bookrev_review_wrap_up_template.php on line 71