Към звездите – Рон. Л. Хъбард

March 8, 2017

Събраха ми се доста книги, за които не съм писала, но в последно време съм с доста паднал дух и общо-взето само ми се чете, не ми се пишат особено ревюта. Но все пак, да не изоставам много назад 🙂

Към звездите на Рон Л. Хъбард си взех от Столична библиотека. Книгата не е голяма, но пък ми достави истинско удоволствие. Жанрът е научна фантастика. Поставен е проблемът с релативисткото забавяне на времето през очите на младия Алън Кордей.
От обедняло аристократично семейство, главният герой Кордей иска да замине за Марс (който по времето на развитието на действието вече е близка, редовна дестинация), да поработи известно време като инженер, за да спести достатъчно пари и да се ожени за любимата си Чика. Вечерта преди да замине среща енигматичен капитан на космически кораб в един бар. Поражда се спор и бой в бара, при което Алън е отвлечен и на сутринта разбира, че няма да пътува до Марс, а е качен на кораб за далечно пътуване. Далечното пътуване е нещо, което никой не иска да преживява, тъй като при отдалечаването от Земята, времето на кораба тече много по-бавно от колкото времето на Земята. Колкото по-далече се пътува, толкова по-бавно. Т.е. Може да са пътували 2 месеца корабно време до някъде много далеч, а на Земята са минали 50 години.
Точно това се случва и с нашия Алън. Неговата Чика остава да го чака на Земята, старееща, а той гневен се подчинява на капитан Джослин в авантюрата на далечното пътуване.
При първото му връщане се оказва, че езикът му вече е остарял, че са изминали много години, че е имало и голяма война.
Следват още няколко връщания, при които се проследява как езикът на Алън става все по-архаичен, как обществото и възгледите му се променят.
При всяко пътуване Алън взема част от характера на капитан Джослин, докато накрая не заема неговото място и романът се връща в изходната си точка.

Книгата е от класиките в жанра и си струва да се прочете, още повече, че е наситена с действие, а като обем не е голяма, няма да отнеме много време. :))


Fatal error: Can't use function return value in write context in /home/razlnexs/public_html/mihaelachete.com/wp-content/themes/book-rev-lite/templates/bookrev_review_wrap_up_template.php on line 71