Щъркелите и планината – Мирослав Пенков

December 30, 2016

Много ми хареса.

Действието се развива в Странджа, в измисленото село Клисура, където отива “американчето”, да продаде земя, за да може да върне дълговете си в Америка. Оказва се, че това няма да е особено лесна задача, тъй като дядо му вече е продал земята, за да купи част от селото и така да го спаси от инвестиция с въздушни турбини. Докато нашият герой се разправя с дядо си, взема, че се влюбва в мюсюлманско момиче, което се опитва да се откъсне от средата си (но не може) и навлиза в конфликт с баща и. После изведнъж всичко се оказва не така както американчето си го е мислел и…настава трагедия, разбира се, типично за българските автори 😀
В тази история са преплетени митове, легенди и лична история от миналото. Има ясен аралел между забранената любов на американчето и Елиф с тази на дядо му и гъркинята нестинарка Ленио през 50тте, който много ми допадна. Чета в гудрийдс, че някои хора намират преплитането на митовете и основната история за ненужно и объркващо, но пък на мен ми допадна това прехвърляне през различни времена и светове.
Мирослав Пенков безспорно е талантлив и майстор на перото. Любопитно ми е как звучи книгата на английски. На български имаше някои неща, които ме озадачаваха доста, примерно думата джетлаг. Значи, нашето американче говори един чудесен български, че даже и с турцизми, обаче чат-пат изцепва едни такива чуждици. Много странно ми беше. Но като разказвач е много добър, хареса ми изграждането на героите и тяхната история, книгата грабва.
Краят малко ме стъписа, признавам си. Няма да го издавам, но все пак ми остави поредната чуденка – някога някой български автор ще напише ли нещо забавно!? Нещо без трагедии?! (Детските автори се справят чудесно :D).


Fatal error: Can't use function return value in write context in /home/razlnexs/public_html/mihaelachete.com/wp-content/themes/book-rev-lite/templates/bookrev_review_wrap_up_template.php on line 71