Годината на дивия заек – Арто Паасилина

September 2, 2016

Понякога влизаш в книжарница, разглеждаш куп книги, спираш се на невпечатлително книжле. В последствие, прочитайки още първите страници, разбираш си открил книгата на годината 🙂 Това за мен се оказа Годината на дивия заек на Арто Паасилина.

Никога не съм била във Финландия, но като все средностатистически почитател на метъла и в частност Nightwish :D, много искам да посетя някога тази страна. Няма да откажа и да живея там, ама това по-трудно ще стане. Учих две години фински в СУ 🙂 Преподаваше ми Ралица Петрунова, преводачката на тази книга. Усвоихме A1, пеехме фински песнички, имахме и преподаватели на стаж от Финландия. Дори посетихме резиденцията на посолството и изнесохме концерт от коледни песнички. После те ни почерпиха разни фински храни 🙂 Това са може би най-приятните ми спомени, свързани със СУ, сигурно защото не са ме тероризирали накрая с изпити. 😀
Но да се върнем на Годината на дивия заек.
Много, много ми хареса стилът на Арто Паасилина. Много простички, кратички, ясни изречения. Почти без прилагателни, но достатъчно описателни, за да те потопят в обстановката, във финландските гори, в студа на Лапландия.
Харесва ми и поривът към свобода на Ватанен, това е човек, който очевидно не може, а и няма нужда, да бъде част от обществото. Той има нужда да диша навън, в гората, да се сблъсква с нея, не за да я опитоми, а за да бъде приет в нея. В живота на човек понякога се случва нещо дребно, което го отклонява от добре следвания досега път. Така Ватанен блъска дивия заек на пътя, решава да го хване и да се погрижи за него. Заекът става негов спътник и най-добър приятел.
Случките, които сполитат Ватанен са едновременно абсурдни, но също и част от цивилизационните ни проблеми. Стрелящ в църквата свещеник, безумни военни, ловът не за храна, а за отмъщение и удоволствие.
Ватанен пресича Желязната завеса и влиза случайно в съседна Русия. (пардон, СССР е било по времето на написването на книгата). Бива заловен, съответно от ФИнландия искат екстрадацията му заради куп обвинения и престъпления, извършени на нейна територия. Не познавам законите на Финландия от 1975, но някои от обвиненията в съвременната действителност (хеле българска :D) са толкова смешни, че докато четях обвинителния списък от около 20 провинения и престъпления, доста се подхилквах на една спирка.
Нямам търпение да прочета и други неща от Арто Паасилина. Ако се насиля с речника, може дори на фински :))
Още ревюта:

Книжка с мишка

Аз чета


Fatal error: Can't use function return value in write context in /home/razlnexs/public_html/mihaelachete.com/wp-content/themes/book-rev-lite/templates/bookrev_review_wrap_up_template.php on line 71