Отдел И – Петър Тушков

May 20, 2016

“Отдел И” на Петър Тушков ми попадна почти случайно, защото рядко чета български автори, без бой си признавам. Приятелката ми Тони я спечели на giveaway в Goodreads.  На мен описанието ми хареса и участвах и аз, но нямах късмет.

За разлика от описанието на книгата в Goodreads, тя самата не ми хареса чак толкова. Хареса ми идеята за алтернативна реалност, зомбита, шпионски истории. Получих обикаляне по коридори, кръчми, хотели, разговори по телефона с тоя и оня, разговори на живо с тоя и оня, едно убийство, второ убийство на 5 човека, тук-там бой и размахване на пистолети, разхождащи се досадни комсомолци, чат-пат само споменаване на зомбита, минаване през лабораторията и накрая цялата конспирация разкрита в 2 страници. Въобще не разбрах как нашият лейтенант беше стигнал до изводите и разкритията си, на мен разговорите му със секретарки, шпиони, агенти, посланици и прочие въобще не ме навеждаха на каквато и да е идея какво точно се случва. Може и аз да съм си тъпа и недосетлива, де :)) Или просто шпионските романи не са моят жанр.

Очаквах доста по-подробно въвеждане в алтернативната реалност – схванах нещо, че Втората световна война не се е развила по начина, по който ние знаем – вместо атомни бомби, са се появили зомбита. И толкова. Как се развиват другите страни след войната – нито дума, само за България схванах, че пак си е тръгнала по пътя на социализма и сдушаването със СССР. Пътуваше се чат – пат до Кавала, значи може би тази територия е останала за България?

Имах чувството, че книгата е написана много филмово – всичко е описано до дребни подробности, сякаш авторът обяснява на режисьора в коя сцена кое как трябва да се случи. 🙂 Такова чувство имах и за Игра на тронове и ей на, направиха сериал. Стискам палци на Петър Тушков и по неговата книга да направят сериал, струва ми се добър материал за подобно нещо, пък и в крайна сметка – и ние един интересен сериал да направим, аман от тъпни ала Под прикритие, Столичани в повече и т.н.

Сетих се още нещо – авторът е изградил страхотна зимна социалистическа атмосфера. Студът и мъглата, ледът и снегът, грабват те за гърлото и те пренасят 60 години назад във времето. За мен точно тази обстановка беше главен герой, а не фон на романа.

В крайна сметка, може би ако познавах автора и стила му от преди това (в някое от другите ревюта четох, че е писал разкази), можеше и да ми хареса повече тази книга. Оценявам много високо оригиналната идея за алтернативна реалност и зомбита (които после пък направо си липсваха) :)) По-нататък може пак да се опитам да я прочета и да схвана как точно се разплита конспирацията.

Други, писали за “Отдел И” (и по-положително :D, което ме навежда на мисълта, че моето мнение не е “правилното” :D):

Книголандия

Първи впечатления от последното прочетено

MrZ в Дневник

 

 


Fatal error: Can't use function return value in write context in /home/razlnexs/public_html/mihaelachete.com/wp-content/themes/book-rev-lite/templates/bookrev_review_wrap_up_template.php on line 71